onsdag den 21. september 2011

Et indlæg om en spændende og oplevelsesrig dag til åbent landbrug på en svinefarm...!!!

I søndags var der jo åbent landbrug på gårde landet over og selvfølgelig var vi afsted - det er jo med at benytte sig af de fantastiske gratis oplevelser der byder sig!!!

Jeg var afsted sammen med mine fire unger, mine forældre og min mormor - vi valgte at besøge en svinefarm nær Ikast og hold da lige op, hvor var det altså bare spændende for både børn og voksne!!!

Da vi ankom til gården, blev vi udstyret med overtræksposer til vores sko, vi fik vasket hænder og skulle skrive under på, at vi ville overholde reglerne for ophold i svinestalden... Derefter blev vi vist rundt på gården, som opdrætter smågrise til videresalg...

Her ligger nogle af de søer, som er blevet parret eller kunstigt insemineret... senere vil en scanning vise, om de er blevet befrugtet...


Sådan ser udstyret ud til kunstig inseminering - insemineringsrør samt en pose sæd...


Det farvede tal på grisens ryg viser datoen for inseminering...


Søerne kan gå frit omkring i stalden - de kan selv vælge om de vil gå ind i en bås og lukke for den - det vælger mange, for der kan de være helt i fred... Og så kan de selvfølgelig bare gå ud igen, når de har lyst...

De var virkelig søde og ret så nysgerrige :)


I en anden del af stalden holder de søer til, som snart skal nedkomme, samt de søer som har fået smågrise...

Vi var SÅ heldige, at der var en so, som var ved at føde da vi kom ind i stalden - den havde problemer med selv at få smågrisene ud, så den fik hjælp...

Her har hjælperen lige taget en lille gris ud af moren - læs: stukket hele armen ind i soen!!!


Åh, hvor var de altså bare søde de dér små grislinger... De blev aet, nusset, løftet og klappet af os allesammen, for det var altså ikke til at lade være...


... men nøj, hvor kan sådan en lille grisling altså hvine højt når man løfter den væk fra dens mor!!!


Efter besøget i stalden, var vi inde i et stort telt, hvor der blev grillet svinemørbrad, koteletter og grillpølser til smagsprøver - og så fik vi en gratis sodavand/øl/vand... Børnene fik også en gratis madkasse med et lille svin på ;)

Udenfor teltet stod en kartoffel-optager (eller hvad den nu hedder) fyldt med friskopgravede kartofler - her måtte man fylde en pose til at tage med hjem...


Vi så en svinetransportvogn og vognmanden fortalte om hvordan sådan en transport foregår - smågrisene er omkring tre måneder når de køres væk fra gården og de sover hele vejen under transporten...


Så var det blevet tid til en tur med traktoren... Vi blev kørt hen til en minkfarm ikke så langt væk - det var en dejlig tur, som Noah selvfølgelig NØD i fulde drag!!! - Han elsker nemlig traktorer :)
På minkfarmen havde de omkring 13.000 mink i otte forskellige farver... De var bare SÅ smukke og virkelig kære - ja, og så var de ret så nysgerrige :)

Inden vi forlod minkfarmen, fik vi lovning på, at måtte besøge dem igen til foråret når minkene har fået hvalpe - det må vi hellere holde dem op på!! :)

Nå, men efter minkfarmen gik turen med traktor til nabogården, hvor vi de havde store flotte udstillingshøns og haner, duer, ænder, gæs og kalkuner - det var spændende :)
Due-far varmer sin lille due-unge...


Åh, hvor er den sød... - men egentlig ser den ret mærkelig ud!


En 3 uger gammel due unge - den vokser godt nok hurtigt!!!


Store smukke gæs...


Og en måske mindre smuk kalkun... men alligevel fascinerende...!


Freja kunne snakke med kalkunerne... - Når hun sagde: "goble goble goble" - sagde kalkunerne i kor:"Goble goble goble"!!

Det morede vi os vældigt over :)


Og så lige en sidste snak med den søde hundehvalp inden turen gik hjem igen - allesammen stop-mætte af dejlige oplevelser!!!


De fine nye madkasser og sækken med nyopgravede kartofler...


... Kartoflerne blev i dag tryllet om til en stor portion svensk pølseret - Jeg skrællede, Silje skar i stykker og Noah puttede op i gryden - det kan da kaldes team-work :)
underskrift copy

4 kommentarer:

 1. Sikke da en dejlig dag I har haft!! :))

  SvarSlet
 2. Det ser ud som en god tur - og hvilken god idé, at man kunne kommer rundt på forskellige gårde.

  Her på øen i søen kunne man besøge en minkfarm, hvilket jeg faktisk havde set meget frem til, da jeg aldrig har været på én før.

  Jeg har det forsat til gode, da jeg var hjemme med 3 syge drenge i stedet. Æv.

  SvarSlet
 3. Er så ked af, at vi havde andre planer i søndags, for det ser da ud til at ha' været en rigtig god dag. Drengene ville ha' elsket det.
  Jeg har forresten givet dig en blog award. Håber du vil tage imod den:-) kh Stine

  SvarSlet
 4. @Rikke: Vi havde en fantastisk tur!! - det var virkelig STORT med alle de oplevelser, wauw altså!!! :)
  Kh Tina

  @Rie: Det var en super dejlig dag og vi var helt overvældede over ALT det vi kunne opleve - helt gratis!!!
  Det var fantastisk, at det var tre gårde i én, som holdt åbent for besøgende - det var vildt spændende!!!
  Ærgerligt at I ikke kom afsted... ØV med sygdom! Jeg håber at I snart er raske igen!!
  Kh Tina

  @Stine: Jeg tror helt sikkert også at dine drenge ville ha' elsket det - det var SÅ spændende!!!
  I må afsted til næste år - der er jo også øko-køerne til foråret :)
  Tusind tak for awarden!!! Jeg er meget glad, rørt og beæret over at du har tænkt på mig - jeg kan desværre ikke love at jeg "griber" den... Men måske på ét eller andet tidspunkt :)
  Kh Tina

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...